20/11/2011

Goede kwaliteit, advies voor een passende oplossing

Streekziekenhuis in Winterswijk kiest voor de systemen van Datwyler

Het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk is een modern ziekenhuis met 314 bedden en rond 1100 medewerkers, dat constant investeert in de medisch-technische uitrusting en nieuwe aanbiedingen. Het ziekenhuis voerde de afgelopen jaren onder andere drie grote projecten uit, waarmee de operatiekamers gemoderniseerd, de veiligheidstechniek verbeterd en het comfort voor de patiënten en de bezoekers verbeterd werd. Bij al deze projecten speelden de systeemoplossingen van Datwyler een belangrijke rol.

Christian Pennings, projectcoördinator van de Technische dienst, heeft hier een eenvoudige verklaring voor: "Datwyler heeft een grote productportfolio en de kwaliteit was altijd goed. Bovendien waarderen wij het nauwe contact, het goede advies en de bijdragen aan passende oplossingen: Datwyler staat altijd open voor alle wensen en vragen – en komt altijd met goede voorstellen." Bij het SKB heeft dit ondertussen betrekking op drie afdelingen van de elektrische infrastructuur: de netwerk- en veiligheidstechniek en de gebouwenautomatisering.

In het ziekenhuis zijn ondertussen alle negen technische ruimten en twee locaties van datacentra in een netwerk met elkaar verbonden met OM3-glasvezelverbindingen. De verantwoordelijke installateur, Winkels Installatietechniek Enschede B.V., werkt al jaren met connectoren geprefabriceerde kabels uit de portfolio van Datwyler. Kort geleden heeft het SKB vijf operatiekamers compleet nieuw ingericht. Daarbij werden de PC‘s, een aantal apparaten en het videosysteem van de kamers met miniswitches aangesloten aan het glasvezelnet. Ook het onlangs aangeschafte parkeerbetalingssysteem kon met een opto-elektrische switch en een glasvezelkabel eenvoudig en goedkoop geïntegreerd worden in het netwerk. Op dit moment plant de afdeling van Pennings een videobewaking met IP-camera’s, die ook geïntegreerd moet worden in het communicatienetwerk.

De bekendheid van de Technische dienst met de KNX gebouwautomatisering van Datwyler gaat terug tot het jaar 2003. De Ecobus power- en combikabels voorzien tegenwoordig betrouwbaar de jaloezieën en de verlichting in de gangen, in het restaurant en het buitenterrein van stroom. In samenwerking met decentrale actoren en een lichtsterkte- en windmeting op het dak dienen de combikabels tegelijkertijd voor de automatische blindering en lichtregeling. Beide handwerken kunnen ook centraal bediend worden.

De verantwoordelijke installateurs hebben in het gebouwencomplex bovendien talrijke Pyrofil veiligheidskabels en componenten verbouwd met een geïntegreerd functiebehoud. In geval van brand moeten de geteste E30- en E90-systemen gedurende een gedefinieerde periode zorgen voor een betrouwbare stroomvoorziening van de veiligheidstechnische inrichtingen in het ziekenhuis. Daartoe behoort bijvoorbeeld ook de nieuwe sprinklerinstallatie in het gebied bij de ingang van het hoofdgebouw. "Het Datwyler materiaal kan eenvoudig en snel verwerkt worden en wordt geleverd met complete testrapporten", zegt Tom Nordkamp, Projectleider van Winkels Installatietechniek.